Oldalak

2013. december 6., péntek

Túrós tartelette karamelles citrommal – Karácsonyos, vagy sem…



Hát nem vagyok benne teljesen biztos, hogy Karácsonyhoz illő édesség egy „üde zöldcitromos tortácska”, hogy rózsaszínbe vigyük a dolgot, de az agyamenteknek biztos nem rossz választás az ünnepekre! Szóval bolondokat a blogra!



Túrós tartelette karamelles citrommal




Túrós tartelette karamelles citrommal


Tartelette-hez:

-          165 g liszt
-          1-2 g só
-          120 g vaj, hideg, kockákra vágva
-          90 g cukor
-          1 tojás

Túrós töltelékhez:

-          50 dkg túró
-          7,5 dkg tejföl
-          7,5 dkg porcukor
-          ½ citrom reszelt héja

Karamelles citromhoz:

-          150 g cukor
-          12 szelet zöldcitrom
-          6 szelet citrom


Elkészítés:

  1. A sütőt 150°C-ra állítjuk.
  2. A tartelette-hez a lisztet összeforgatjuk a sóval, és elmorzsoljuk benne a vajat, majd összeforgatjuk a cukorral, és a tojással együtt tésztát gyúrunk belőle. 2-3 mm-re nyújtjuk jól lisztezett felületen és kibélelünk vele 6 db kivajazott tartelette formát. ½ órára hűtőbe tesszük. Majd 15-25 percig vakon sütjük (pl: sütőpapíron babbal), majd az utolsó 5 percben kivesszük a súlyt belőle, és aranybarnára sütjük.
  3. A túrós töltelék hozzávalóit elektromos habverővel krémesre keverjük, és megtöltjük a tartelette-eket.
  4. A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük 2 dl forró vízzel, és 10 percig mérsékelt lángon forraljuk. Ezután beletesszük a citromkarikákat és még 2 percig melegítjük velük, végül a tartelette-k tetejére halmozzuk.

6 db kicsi vagy 1 db nagy tartelette lesz belőle.



Túrós tartelette karamelles citrommal


Túrós tartelette karamelles citrommal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése